ayse kadin cami mordogan

Ayşe Kadın Cami ,İzmir'in Karaburun ilçesinin en güzel köylerinden biri olan Eski Mordoğan Köyü’nde yer almaktadır.Erken Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan Ayşe Kadın Cami,700 yıl önce yapılmış.Kesme taş örgü duvarlardan ve merkezi tek kubbeden oluşmakta, kare bir kürsü üzerine oturan minaresi, iki kademeli bir kaide üzerinde yükselmektedir.

Ayşe Kadın Cami, Ayşe Hatun isminde, genç yaşta ölen bir kızın vasiyeti üzerine annesi tarafından yaptırılmıştır. Ayşe Hatun'un, ‘Çeyizlerimi satın, cami yaptırın' vasiyeti üzerine inşa ettirilen Ayşe Kadın Cami'nde, genç kızın kendi çeyiz eşyalarına işlediği zeytin ,lale, nergis, sümbül, gül, karanfil motifleri, usta bir ressam tarafından,yumurta beyazı ve doğal ot boyalarından oluşan özel bir karışım ile caminin kubbesine resmedilmiş, günümüze kadar da gelmiştir.Cami içerisinde 450 yıl önce ahşaptan yapılan 2.5 m boyundaki saat halen çalışır durumdadır.
Ayşe Kadın Cami'ye ait bir inşa ve usta kitabesi bulunmuyor. Ancak Vakıflar Müdürlüğü'nün hazırladığı kitabe levhasında caminin yapılış hikayesi dile getirilmiş. 14. yüzyılda inşa ettirilen Ayşe Kadın Cami, İstanbul'da yer alan camilerden yüzyıl daha eski bir tarihe sahip. Hatta cami modelinin Kabe'deki camilerin birinden esinlenerek yapıldığı söyleniyor. Bu tarihi cami gelen ziyaretçilere ve ibadetini yapmak isteyenlere açıktır. Ayrıca, yörenin tek müzesi olan Müesser Aktaş Etnoğrafya ve Tarih Evi ile bitişik konumdadır.




Lütfen Bekleyin