muesser aktas etnografya ve tarih evi mordogan

MÜESSER AKTAŞ ETNOĞRAFYA VE TARİH EVİ (MORDOĞAN)
Bu şirin müze, İzmir’in Karaburun İlçesi Mordoğan Mahallesi’nde ,Eski Mordoğan Köyü, köy meydanında bulunmaktadır. Müesser Aktaş, kendi ismini verdiği müzesini hem kendi ailesinden yadigar kalan, hem de uzun yıllardır topladığı eski eşyaları biriktirerek oluşturmuş. Öyküsü ise şöyle başlamış: Gelin olarak gittiği evin eski eşyalarını yaptığı temizlik sırasında toplayıp çöpe atan Aktaş, kayınvalidesinin “Kızım bir gün olur da bunlar sana lazım olmaz mı” şeklindeki uyarısıyla attıklarının kıymetli olduğunu idrak etmiş ve eski eşyalara artık daha farklı bir gözle bakmaya başlamış. Aktaş, o günden sonra çöpte dahi görse yaşanmışlık taşıyan eşyalara çok değer vermiş ve yıllar içinde biriktirmiş.
Mordoğan’da evinde biriktirdiği bu eşyalar zamanla o kadar artmış ki yakın dostu olan Etnolog Türk Kültürü Araştırmacısı ve Koleksiyoner Sabiha Tansuğ ‘un da desteği ile önce Çeşme Müzesi’nde kayıt altına aldırmış.Sonra yerel bir müze açarak halkla bu koleksiyonu buluşturmak istemiş.İlk olarak Mordoğan İskele’de bulunan kendi evinin alt katını müze haline dönüştürmüş ve 2007 yılında hizmete açmış. 5 yıl boyunca ziyaretçilerini de burada ağırlamış. Alan yetersiz kalmaya başlayınca, Müesser Aktaş daha geniş bir yer için kolları sıvamış. O dönem doğup büyüdüğü, Eski Mordoğan köyündeki ilkokulu yıkılmak üzereymiş.İçten içe bu duruma çok üzülen Aktaş’ın aklına ilkokulunu onarmak gelmiş.Bunun için gerekli izinleri almış,kendi imkanları yanında,Aktaş’a o dönem TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan, Karaburun Kaymakamlığı, dönemin Karaburun Belediye Başkanı Sayın Serdar Yasa,Mordoğan Belediye Başkanı Sayın Ahmet Çakır, kardeşleri,çocukları,dostları ile Mordoğan esnafı da destek sağlamış. 4 Ağustos 2012 tarihinde yapılan Müessser Aktaş Etnoğrafya ve Tarih Evi ,Kültür ve Turizm Bakanlığı Mordoğan ve Yarımada Etnoğrafya Müzesi Belgesi ile ödüllendirilmiş.Geçmişi olmayan bir toplumun geleceğinin de olamayacağı düşüncesini yaşam felsefesi edinen Aktaş,müzesinde yöresel kıyafetlerden,el işlerine, fotoğraflaradan, mutfak eşyalarına, tarım aletlerinden, berber koltuğuna,dikiş makinesine kadar her türlü eşyayı sergiliyor.Müzenin en eski parçası ise 18.yy’dan kalma bir gelin ceketi.
Karaburun ve Mordoğan’a yolunuz düşerse yöreye ait bu tek müzeyi mutlaka ziyaret edin ve Müesser hanım ile tanışın. Kişisel bir başarı öyküsünün,azmin ve yardımlaşmanın en güzel örneği olan bu şirin müzenin bahçesi aynı zamanda her yıl düzenlenen Yöresel Yemek Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.Müesser Aktaş Etnoğrafya ve Tarih Evi’ni ziyarete gittiğinizde, bahçesinin hemen sağında bulunan yörenin en eski cami olan Ayşe Kadın Cami ve müzeye 2 km’lik mesafede bulunan (Narkissos) Dilek Pınarı’nı da ziyaret edebilirsiniz.
Müesser Aktaş Kimdir?
1950 yılında Mordoğan’da doğan Müesser Aktaş, ortaokul mezunu, evli, iki çocuk ve dört torun sahibidir. Aktaş, çocuk denecek yaşta geldiği İzmir’de Olgunlaşma Enstitüsü’nden sonra birçok sosyal kuruluşlarda gönüllü olarak çalışmış. Türk Anneler Derneği İzmir şube üyeliği ve Mordoğan Şubesi Kurucu ve Onursal Başkanlığı, Cüzzam Savaş Derneği Kurucu Üyeliği yapmıştır.Aktaş, bir dönem siyaset içinde de bulunmuş, şimdiler de KADER kurucu üyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi ve Tüketici Hakları koruma çalışmalarında aktif bir gönüllü olarak görev yapmaktadır.



Lütfen Bekleyin