sazak koyu karaburun

SAZAK KÖYÜ (KARABURUN)

İzmir'in Karaburun ilçesine 0rtalama 20 km uzaklıkta bulunan ve şuan ki Parlak köyü sınırları içinde kalan Sazak Köyü, eşsiz manzarasıyla büyüleyici bir atmosfere sahip. Oldukça büyük bir köy olan Sazak Köyü’nde sizi önce Ege Denizi’nden esen rüzgarın sesi karşılar. Hemen karşısında ise Sakız Adası vardır.
Sazak Köyü'nde eskiden 120 hane bulunurmuş. Bu 120 hanenin 100'ü Rumlara, 20'si Türklere aitmiş. Rumların ve Türklerin barış içinde yaşamını sürdürdüğü nadide köylerden biriymiş Sazak. Bunun en güzel örneği köyün içerisinde bulunan kilise ve cami kalıntılarıdır. Aynı zamanda hem gayrimüslim mezarlığı hem de köyün girişinde Müslüman mezarlığı vardır. Köyün aşağısına inen yolda, Osmanlı mimarisinden olduğu anlaşılan unutulmuş ve kurumuş bir çeşme bulunmaktadır. Sazak Köyü terk edilmeden önce Razaki üzümü, şarabı ve pekmezi ile ünlüymüş. Günümüze ulaşamayan iskelesi ise Rumlar zamanında önemli bir ticaret merkeziymiş.
1923 yılında, Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan nüfus mübadelesi ile Rumlar köyden ayrılmış. Köyde önce göç edenlerin arkalarında bıraktığı ev eşyaları sonra ise evlerin kapıları, pencereleri, kiremitleri, taşları yağmalanmış ve define avcıları tarafından talan edilmiş.Bölgede yaşanan depremlerden de olumsuz etkilenen bu güzel köy, günümüzde harabe görüntüsü almış. O günlerde Sazak’tan Sakız Adası’na ve Yunanistan’ın farklı bölgelerine göç edenlerin torunları günümüzde, özellikle de yaz aylarında atalarının yaşadıkları Sazak Köyü’nü ziyarete gelmektedir..
Sazak Köyü, bugüne kadar pek çok sanatsal etkinliğe imza attı. Bu etkinliklerden en fazla ses getireni ise İranlı def sanatçısı Sami Hosseini öncülüğünde kurulan ünlü ritm topluluğu Ahura’nın “Gafil Gezme Şaşkın” parçasına çekilen klip olmuştur.
Şimdilerde Sazak Köyü, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ‘Kentsel Sit Alanı’ ilan edildi.Köyün koruma planı ve restorasyon sonrasında ulusal ve uluslararası turizme kazandırılması hedefleniyor.
Eğer yolunuz Karaburun'a düşerse, Sazak Köyü'nü mutlaka görün. Köye araçla ulaşım belirli bir yere kadar yapılabilmektedir.Araç ana yol üzerine park edildikten sonra köye 15 dakika süren bir yürüme mesafesi vardır.





Lütfen Bekleyin