mordogan nin dogal yapisi

Mordoğan,doğuda Ege Denizi ile Uzun Ada, kuzey ve batıda Karaburun, güneyde ise Balıklıova ile komşudur.Mordoğan Akdeniz ikliminin etkisi altındadır.Yaz aylarının sıcağını Ege’den esen imbat rüzgarları biraz olsun serinletir. Eğimli ve düz alanlarda zeytinlikler, ovalarında ise mis gibi kokan nergis ve sümbül bahçeleri ile tarım alanları yer tutar. Toprak özelliklerine bağlı olarak maki, funda ve çam ağaçları bulunur. Bölgede yetiştiği bilinen ve bugün fitoterapik değeri olan yaklaşık 47 tür şifalı ot ve 70 çeşit mor çiçekli bitki bulunmaktadır.Kuzey ve batı yönünde uzanan kıyıları, göz alıcı koy manzaralarıyla izlemeye değer bir görselliğe sahiptir. Mordoğan,bahar aylarında açan yüzlerce çeşit çiçek ve aromatik bitki örtüsü ile temiz hava ve doğa meraklılarını kendine çeker. Özellikle kelebek ve çiçek fotoğrafçılığı,trekking ile ilgilenen yerli turistlerin vazgeçilmez ziyaret noktalarından birisidir.
Mordoğan’da halk zeytincilik,balıkçılık,nergis ve sümbül yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlamaktadır.Son yıllarda İzmir-Karaburun karayolunun iyileştirilmesi ile yolculuk süresinin kısalması turizme de olumlu yönde katkı sağlamıştır.Köy pansiyonculuğu ve butik otel işletmeciliği giderek gelişmektedir.
Dünyada sadece Foça,Karaburun ve Mordoğan’da yetişen,yörenin iklim koşulları ile dalında olgunlaşan hurma zeytini oldukça büyük bir öneme sahiptir."Erkence" ismi verilen zeytin ağacından elde edilen hurma zeytini, dalından koparıldığı anda yenilebilmektedir.Denizinde ise yurdumuzda olan balık türlerinin ve deniz canlılarının çoğuna rastlanmaktadır. Ancak kefal,levrek ve barbun balığının lezzeti dillere destandır.Deniz canlılarının şüphesiz ki en önemlilerinden biri de tüm dünyada sayıları 500 ve yurdumuzda ise 100 civarında kalmış olan "Akdeniz Foku (Monachus monachus)" tur. Bu foklar Mordoğan’da Ayıbalığı koyu ile yarımada kıyılarındaki çok sayıda mağarayı üreme amaçlı kullanmaktadır.


mordoğan’nın doğal yapısı